Hasta Karyolası Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?

İnsan vücudunda aksi giden durumlar olduğunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Hastalıkların tedavisi bazen ayakta ilaçla yapılırken bazen yatarak tedavi olmak gerekir. Hasta karyolası, yatarak tedavi edilen kişilerin ihtiyaçlarını kolayca sağlayabilecek şekilde dizayn edilen yataklardır. Hasta yatağı olarak da bilinen hasta karyolaları manuel ve elektrikli olmak üzere genel anlamda ikiye ayrılır. Son zamanlarda manuel karyolalar çok tercih edilmez. Motorlu yani elektrikli olanlar daha çok tercih edilir.

Hasta yataklarıyla insanlar genellikle hastanelerde tanışır. Ayarlanabilen ve ortopedik olan bu yataklarda amaç hastanın ağrılarının, sızılarının azalmasına yardımcı olması ve rahat edebilmesidir. Hastanede geçirdiği ameliyattan veya çeşitli tedavilerden sonra eve çıkarılan hastaların bir müddet veya hayatının geri kalanında evde yatması gerekir. Evde konforlu bir yatakta yatan hasta daha hızlı iyileşme gösterir. İyileşmesi ön görülmeyen hastalar da daha sağlıklı bir süreç geçirirler. Bundan dolayı hastası olanlar satın alma veya kiralama yöntemiyle hasta yatağı tedarik etmektedir.

Tedaviden sonra iyileşecek ve ayağa kalkacak olan hastalar için ameliyat sonrası hasta karyolası kiralama daha makul olabilir. Hasta hayatının devamını yatarak geçirmek zorunda kalacaksa, felçli ise satın almak daha ekonomik olacaktır. Herhangi bir nedenden hareketleri sınırlı olan veya yatarak tedavi görmesi gereken bütün herkesin hasta yatağı kullanması gerekir. Çünkü insan bedeninde yatmadan dolayı yaralar oluşur. Hasta karyolası ise yaraları önleyici sistem bulunduğundan hasta rahat eder. Hasta yataklarımızın kullanılması gereken hastalıklar arasında şunlar vardır:

  • Nörolojik hastalığı bulunan veya felçli olanlar
  • Kalça kırığı veya omurga hastalıklarında
  • Kanserin son evresinde
  • Akciğer, koah gibi solunum desteği gereken hastalıklarda
  • By pass gibi önemli ameliyatlardan sonra

Ameliyat Sonrası Hasta Yatağı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

ameliyat sonrası kullanılan hasta yatağı

Hasta yatağı alırken hastanın durumu, özellikleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Hastalıklara göre üretilen yatak çeşitleri bulunmaktadır. Örneğin yatağından hiç kalkamayan hastalara lazımlıklı yatak modelleri bulunur. Hasta yatağı alınırken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Yatağın her iki tarafında ve ayakucunda düşmeyi engelleyecek korkuluklar olmalı. Korkulukların indirilip kaldırılabilmesine dikkat edilmeli. Hastanın kaldırılması gerektiğinde korkuluklar indirilebilmeli.
  • Bel, sırt ve ayaklara ergonomik şekil verebilmelidir. İki veya daha fazla motorlu modellerden tercih yapılmalı. İnsan devamlı aynı şekilde yatınca ağrılar oluşur. Elektrikli hasta karyolası modellerinde bulunan kumanda sayesinde yatağın özellikleri pratik bir şekilde kullanılabilir.
  • İhtiyaç halinde veya acil durumlarda hızlı hareket edebilmek için yatağın tekerlekleri olmalı. Fakat bu tekerlekler gerektiğinde sabitlenebilmeli.
  • Enfeksiyon kapma riski ola hastalar için anti bakteriyel ve kolay temizlenir olmalı. Kanser gibi enfeksiyonun büyük riskler oluşturduğu hastalar için çok daha fazla önemlidir.
  • Hastanın kilosuna göre model seçilmelidir. 150 kg olan bir hastaya tek motorlu yatak alınmamalı. Kilo kapasitesi ve hastalık özelliklerine göre seçim yapılmalı.
  • Kurulacak odanın büyüklüğü düşülerek hareket alanı bırakacak modeller tercih edilmeli.

Seçim yapıldıktan sonra Hasta karyolası kurulumu için üretici firma teknik destek sağlamaktadır. Destek istemeyenler kendileri kolaylıklar yatağı kullanılır hale getirebilirler.

Kiralama ve Satın Almada Hasta Karyolası Kargo İlleri

Hastanız için yatak satın almalı mı yoksa kiralamalı mısınız? Bu sorunun cevabını bulabilmek için hastanın durumuna bakmalısınız. Hastanız için doktorlar kısa bir süre yatakta tedavi olmasını ön gördüyseler kiralamak mantıklı olacaktır. 3 veya 5 aylık bir süre için yatağı satın almaya gerek yoktur. Tedavi sürecinde hastanın konforu ve rahatı sağlandıktan sonra firmamıza geri teslim edilmelidir.

Hastanızın durumu ağır ve hayatının devamını yatağa bağlı olarak geçirecekse hiç tereddüt etmeden yatağı satın almalısınız. Çünkü yatağa bağlı olan hastalarda belli bir süre sonrasında bası yaraları oluşur. Bası yaralarının ayrıca tedaviye ihtiyaç olacaktır. Ayrıca devamlı hastanın bakımı için indirip kaldırmak bakan kişi için ayrıca zorluk olacaktır. Hasta karyolası üreten firmalar kargo ile ülkenin dört bir tarafına ürün gönderebildikleri için beğendiğiniz ve ihtiyacınız olan modeli almanız oldukça kolay olacaktır. Yatağın modeline karar vermeden hastanızın doktoru, hemşiresi veya hasta bakıcısı ile görüşmeniz doğru olur. Bu alanda yeterli bilgisi olmaya kişilerin görüşmeden karar vermesi yanlış model seçimine neden olabilir. Firmamızın elemanlarına sormanız durumunda sizleri doğru yönlendirecektir.

 

Hasta karyolası ilçeleri ve Firma Desteği

Satın almadan ve aldıktan sonra mutlaka firmadan destek alınmalıdır. Firmaya hasta ile ilgili bilgiler detaylı olarak verilmelidir. Firmamızın elemanları aldıkları detaylı bilgiler ışığında hasta yakınını en doğru yatağa yönlendirecektir. Yatakların fonksiyonları, özellikleri ve faydaları hakkında gerekli bilgileri vererek hasta yakını aydınlatılır. Yatağın satın alınmasından sonra hasta karyolası teknik servisi elemanları evde kurulumunu yaparak teslimatımızı gerçekleştiririz.

İlerleyen zaman içerisinde belli periyotlarda bakımını yaparak yatağı sisteminde hastayı rahatsız edecek durumların oluşmasının önüne geçeriz. Hasta karyolası alırken veya kiralarken hastanın tedavisi için kullanılması gerekecek aparatların da alınması şarttır. Hasta karyolası seti içine hastanın yemeğini yiyebilmesi için yemek masası, serum askılığı, yatak başı tutma ve kalkma aparatı gibi detaylar eklenmelidir.

Hasta Yataklarının Çeşitleri

Hastalar için özel olarak üretilen yatakların çeşitleri şunlardır:

  • Elektrikli veya Motorlu hasta yatağı: Elektrikle çalışan bu yataklarda iki, üç veya dört motor bulunur. Motor sayısına göre yatakların özellikleri artar.
  • Felçli Hasta yatağı: Hareket kabiliyetleri sınırlı olan felçli hastalar için özel olarak tasarladık. Kumandalı olan yataklarımızda ayak, baş kısımları hareket edebilir. Tuvaletini yapabilmesi için lazımlık özelliği vardır.
  • Pozisyon veren yataklar: Hastanın pozisyon olmasını sağlayarak hafiften dönmesini sağlayan çeşidimizdir.
  • Havalı yataklar: İçinden hava kanalları geçen yataklarımızdır. Özellikle tara oluşmasını önleyici özelliği vardır.

https://www.saglikuzmani.com/