Hastalar İçin Üretilen Yatak Çeşitleri
İstenmeyen bir kaza hayatınızı alt üst edebilir. Bir anda kendinizi hastane yatağında bulabilirsiniz. Bunlar herkesin her zaman yaşayabileceği ihtimaller. Hasta karyolası, hastanede veya evinde yatarak kısa veya uzun süreli yatarak tedavi olmak zorunda olan kişiler için özel olarak tasarlanmış ürünlerdir. Hastanın, tedaviyi uygulayan sağlıkçıların ve bakacak olan kişinin rahatı düşünülerek tasarlanan yatakların farklı çeşitleri vardır.
Yatak çeşitlerine göre hasta karyolası fiyatları da değişmektedir. Fiyatı ne olursa olsun hastası olan kişi hastasını rahat ettirmek için yatağı alır. Hastanın rahat etmesi, dinlenmesi hastalığının tedavisini hızlandırır. Tedavinin sağlıklı ilerlemesi için sadece yatak yeterli değildir. Aynı zamanda hijyeni ve temizliği için düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Kullanım Durumuna Göre Hasta Yatağı Yapımı Nasıl OImalı?
Sağlık kurumlarında yatak çeşitleri kullanım durumuna göre de çeşitlendirilir. Kapalı, açık, ameliyat ve şok yatakları bulunmaktadır. Hasta yatağı yapımı kullanım şekline göre şekillenmektedir. Yatan hastası taburcu olmuş olan yataklara kapalı yatak adı verilir. Açık yatak ile kapalı yatağın yapımı birçok aşamada birbirine benzemektedir. Aralarındaki fark sadece açık yatağın yapımında pike ve nevresim çarşafın üzerine tamamen örtülmez. Ayak kısmında katlı olarak bırakılır.
Ameliyattan çıkan hastanın yatması için hazırlanan yatağa Ameliyat yatağı yapımı aşamaları uygulanır. Operasyon geçiren hastanın açık yarası vardır. Yaradan enfeksiyon kapmaması gerekir. Yatağın temizliğine ve hijyenine dikkat edilmediğinde enfeksiyon riski artar. Anestezi alan ve cerrahi uygulamadan çıkan hastaların vücut ısısı düşer. Bundan dolayı ekstra battaniyeye ihtiyaç olabilir. Kusma ve kanama gibi riskler her zaman vardır. İhtimalleri göz önünde bulundurarak boş yatağın yapım aşamaları uygulanır. Ameliyat yatağını yapacak olanların boş yatak için gerekli olan malzemeleri tedarik etmeleri gerekir. Ameliyat yatağının diğerlerinden farklı yastık dik olarak konur. Pike boydan boya yatağın sol veya sağ tarafında doğru katlanır. Hastaların bazıları ameliyattan sonra kusabileceğinden yastıksız, baş yan tarafa çevrilerek yatırılır. Diğer olumsuzluklar dikkate alınarak böbrek küvet hastaya yakın bir yere bırakılır.
Şok yatağı, şok durumunda olan ve aletin kullanılmasını gerektiren durumlar için hazırlanan yataklardır. Açık yatak yapımına benzeyen sok yatağa hasta yatırılırken sırt üstü yatırılır. Başı hafiften kaldırmak için ince bir yastık konur. Organlara kanın akışını sağlamak için bacakların altına yastık konulur veya hareketli yataksa ayak kısmı kaldırılır.
Yatak Yapımının Hastaya Bakan Yönü
Hastanın her türlü enfeksiyon ve iş kazalarından korunması gerekir. Hastanın sağlığını tehlikeye atacak olan her türlü duruma dikkat edilmelidir. Hasta yatağı yapımı sırasında öncelikle hastanın güvenliği sağlanmalı sonra uygulamaya geçilmelidir. Uygulama sırasında olabilecek en ufak olumsuzluğu dahi göz ardı etmeden dikkatli çalışılmalıdır. Yatağın yapımı sırasında karyolanın kenarlıkları indirilir. Fakat hastanın düşme riski varsa tespit ediciler kullanılmalıdır. Tedavi amacıyla indirilen korkuluklar tedavinin ardından hemen kaldırılmalıdır. Hastanın ihtiyacı olabilir düşüncesiyle yemek masası, sandalye, etajer yakın konumlandırılmalı. Çağırma zili her zaman için hastaya yakın olmalı. Yatak yapımı sırasında direnlerin ve kateterin yerinden çıkarılmaması veya oynatılmamasına özen gösterilmeli.